FILM

Ema

22.3.2022. | 19 sati

Program ZFF-a u Uraniji nastavlja se u utorak, 22. ožujka u 19 sati projekcijom filma Ema čuvenog čileanskog redatelja Pabla Larraína (JackieNerudaToni Manero, Spencer). Glazbu za film skladao je DJ i producent NicolásJaar, a malo više o glazbi nego o filmu ovog ćemo puta prije projekcije razgovarati s novinarkom Tenom Šarčević.

U središte radnje ove turbulentne meditacije o ljudskom tijelu, plesu i majčinstvu je neukrotiva i intrigantna plesačica Ema (Mariana di Girolamo) čiji se brak s koreografom Gastónom (Gael García Bernal) raspada kada nakon potresnog incidenta odluče vratiti posvojenog sina Pola. Rastrgana krivnjom, Ema utjehu traži na ulicama Valparaísa gdje nastupa sa svojom plesnom skupinom, pronalazi nove ljubavnike i provodi tajni plan kojim namjerava ponovno ujediniti svoju obitelj. Film je u Veneciji osvojio nagradu UNIMED.

Pablo Larraín poznat je po filmovima u kojima iz perspektive problematičnih, šarolikih likova stvara portret Čilea. Proslavio se povijesnom trilogijom Tony Manero, Post mortem i No (nominiran za Oscara 2012.). Za ulogu u njegovom prvom filmu na engleskom jeziku, Jackie, glumica Natalie Portman bila je nominirana za Oscara, a ove godine istu nominaciju dobila je i Kristen Stewart za ulogu Lady Di u njegovom najnovijem filmu Spencer.

Ulaznice po pojedinačnoj cijeni od 25 kuna mogu se kupiti online putem poveznice: https://kupiulaznicu.zff.hr/projekcija/42776.

U svijetu koji nam Larrain prikazuje ne želimo živjeti. No njegovi su filmovi toliko dobri da nas uspijevaju uvjeriti da želimo. – Guardian
Jedan od najdinamičnijih i najuzbudljivijih filmova ove godine. – Indiewire
Mariana Di Girolamo osvaja hipnotičnom prazninom milenijalaca, nešto poput Grete Garbo na lijekovima za smirenje. – Variety
Vizualno ekspresionistička oda ženskoj podršci i oslobođenju. – Screendaily

Srijeda, 2. 3. 2022.

Nemirni

8.3.2022. | 20 sati

Nemirni, novi film belgijskog redatelja Joachima Lafossea bit će pretpremijerno prikazan u sklopu ZFF-ovog programa u Uraniji na Kvaternikovom trgu. Projekcija filma održat će se u utorak, 8. ožujka u 20 sati uz uvodni razgovor i gostovanje slikara Zlatana Vehabovića.

Četvrtak, 15. 7. 2021.

Kolaži o laži | Predstavljanje dokumentarnog serijala

14.7.2021. | 19 sati

Dokumentarni serijal KOLAŽI O LAŽI u režiji autorskog dvojca Judite Gamulin i Nebojše Slijepčevića predstavljen je 14.7.2021. u Uraniji – prostoru kreacije.