RAZGOVOR

Umjetnost i medicina- humanizacija prostora i procesa liječenja?

4.4.2024. | u 16 sati

Suvremena medicina naprednim medicinskim tehnologijama pokazuje zavidne rezultate u produljenju ljudskog života izrazitim mehanicističkim pristupom pacijentu otvarajući pitanja postintervencijske kvalitete života i održavanja zdravlja ukazujući na potrebu humanizacije zdravstvene skrbi u obliku integracije kreativnih terapija.

Kroz umjetnost (likovnu, dramsku, plesnu, književnu) djeluje se na prevenciju bolesti, bolje podnošenje liječenja i rehabilitacije, te se prorađuje odnos bližnjih u odnosu na novonastalu situaciju. Rezultati klinike Cleveland (SAD) pokazuju zadovoljstvo bolesnika primjenom kreativnih terapija; 91% poboljšanje zdravstvenog stanja kroz likovnu umjetnost, i 94% kroz glazbenu umjetnost uz povećanje razine svjesnosti o prevenciji zdravlja ocjenjujući ih kao jedan od nedovoljno korištenih modaliteta  u promociji  zdravlja.  

Centar za umjetnost i medicinu osnutkom 2016. godine formalizirao je niz događanja u Klinici za tumore koji posežu upravo za umjetnošću kako bi što bolje integrirali odnosno otresli stigmu s malignih oboljenja. Kroz niz izložbi započetih  2011. godinu (osnivanje galerije Panacea) vrata Klinike se otvaraju svijetu koji se uobičajeno ne nalazi u bolničkom prostoru. Interakcija koja je uslijedila između umjetnika/djela i korisnika prostora (bolesnika/obitelji i prijatelja/ zaposlenika) potakla je daljnje akcije: koncerte, književni klub, terapija pokretom/plesom, muzikom i art terapiju. Osim kontinuiranog medicinskog liječenja osoba oboljelih od malignih bolesti, zadatak nam je djelovati u smjeru povećanja kvalitete života, olakšavanja boravka u bolničkim prostorima, zainteresiranim članovima obitelji pomoći u razumijevanju bolesti njihovih članova i podizanju svijesti o važnosti prevencije oboljenja u općoj populaciji, uz smanjenje stresa u oboljelih, članovima obitelji tako i zaposlenicima Klinike. Ukratko predstaviti maligne bolesti kao kronične bolesti s kojima postoji i buduća perspektiva normalnog života ukoliko se prepoznaju na vrijeme (www.artsandmedicine.kbcsm.hr).

Sudionici okruglog stola:

Iva Fattorini (Artocene)

Velimir Đorđević (CEPAMET)

Damir Eljuga (Hrvatska liga protiv raka)

Ante Rašić (Likovna akademija)

Brigita Vilč (Muzička akademija)

Ivanka Herman (Centar za umjetnost i medicinu)

Jasna Rajkovic (art terapeut)

Predstavnik_ca (WHO)

Predstavnik_ca (Ministarstvo zdravstva)

Ivica Belina (Koalicija udruga pacijenata u zdravstvu)


 

Moderator:  Iva Kirac (IGET)


 

Gosti: Sve za nju, Europa donna, Nismo same, pacijenti koji su sudjelovali u art terapiji kao i terapeuti radne i art terapije