RAZGOVORI

Political Representation of Women in Croatia

11.6.2024. u 18 sati

Parlamentarni izbori su iza nas, imamo formiranu i potvrđenu novu Vladu…S 37 zastupnica od ukupno 151 mjesta u Hrvatski sabor u ovom smo sazivu dosegli dosad "najbolji udio zabranih u to predstavničko tijelo" (S odlaskom dijela zastupnika u izvršnu vlast, taj se broj povećao na 50, dakle 33%.)

Dio stranaka i dalje se ne pridržava zakonom obvezujućih kvota, koje su isključivo kvantitativne, dakle ne djeluju obavezujuće u smislu pozicioniranja žena na izbornim listama.

Trenutna Vlada RH imamo samo 2 žene od ukupno 19 članova. Na lokalnoj razini pokazatelji su još lošiji. Nakon lokalnih izbora 2021., žene čine 27% članova svih političkih tijela na lokalnoj i regionalnoj razini (29% u predstavničkim tijelima i 11% na izvršnim funkcijama).

Panel je dio projekta Women in the Lead 2, koji APR provodi uz podršku State Departmenta. Na panelu ćemo razgovarati o svim uzrocima slabije reprezentacije žena u politici u Hrvatskoj, ali i šire, te razmotriti modele za poboljšanje njihove pozicije i brojnosti. Analizirat ćemo kulturne, socioekonomske i institucionalne barijere koje doprinose problemu, kao i strategije u drugim dijelovima svijeta kojima se poticalu uključivanje i pozicioniranje žena u političkoj sferi.

Panel moderira Njezina Ekscelencija Nathalie Rayes, veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj, a panelistice su članice APR-a koje su uključene u projekt Women in the Lead:
- Marija Lugarić, saborska zastupnica, predsjednica Saborskog odbora za ravnopravnost spolova (SDP)
- Karla Ressler, tajnica Odbora za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Hrvatske demokratske zajednice
- Ivana Novoselec, izvršna direktorica APR-a

Nakon panela slijedi druženje uz malu zakusku.