Asset 2

NOVOSTI

OBAVIJEST O RADU PROSTORA KREACIJE URANIA

Urania - prostor kreacije, u skladu s preporukom Stožera civilne zaštite te radi važnosti osviještenog djelovanja cijele zajednice na suzbijanju pandemije, odlučila je odgoditi sve najavljene programe u idućih mjesec dana.

Urania: Mali Food Hub | Razmjena sjemena

[ODGOĐENO DO DALJNJEGA]

ZMAG-ova razmjena sjemena u Uraniji okupit će brojne sjemenare, a na njoj ćete moći pronaći pravo obilje bioraznolikosti za vlastiti vrt i čuti pokoji savjet od iskusnih organskih sjemenara, nabaviti eko proizvode od provjerenih proizvođača i učlaniti se u Društvenu banku sjemena.

PLESNA URANIA | Love will tear us apart

[ODGOĐENO DO DALJNJEGA]

Ljubav iz naslova prenesena je u ljubav spram plesa, čina plesanja samog, dok se radom raspravlja o razlici između plesa i njegove realizacije kao društvenog događanja. Petra Hrašćanec izvodi plesne numere, izabrane ljubavne pjesme, dok u stankama saznajemo naoko efemerne detalje o nastanku produkcije, rasplećući suptilnu mrežu odnosa moći koja definira čin izvedbe. 

Natječaj za izlaganje u Uraniji - prostoru kreacije produljen do 19. travnja!

Udruga Urania poziva autore i autorske timove (umjetnike, dizajnere i profesionalce bliskih disciplina, kritičare i kustose) na predlaganje izložbi i projekata za program Izložbe u Uraniji u 2020. godini.

Rok za predaju prijava je 19. travnja 2020.

PAŽNJA

OBAVIJEST O RADU PROSTORA KREACIJE URANIA

EKOLOGIJA

Urania: Mali Food Hub | Razmjena sjemena

PLES

PLESNA URANIA | Love will tear us apart

FILM

Urania: QUEER MoMENTI | Moje ime je klitoris

IZLOŽBA

Natječaj za izlaganje u Uraniji - prostoru kreacije produljen do 19. travnja!

KAZALIŠTE

SOBA ZA POGLEDE | Room for a view, monodrama

GLAZBA

Glazba daje dušu svemiru, krila umu, let mašti i život svemu. - Platon

DIZAJN

Želimo znati sve o dizajnu...uskoro u Uraniji

KNJIGA

Toliko spoznaje može se naći u dobroj knjizi... Što čitaš?

ARHITEKTURA

Promišljanje arhitekture u prostoru kreacije Urania

ARHIVA

O NAMA

Urania - prostor kreacije, prostor je posvećen kreativnom djelovanju, a posebice onom koje propituje sebe, društvo, svijet. 

Kao prostor kreacije posebnu pažnju posvećuje kreativcima svih struka, u nastajanju ili već prepoznatima, koji su društveno angažirani, te razvoju publike kroz edukaciju i razmjenu iskustava i mišljenja. 

Urania je prostor dostupne, otvorene i stalne razmjene informacija, znanja i ideja u području kulture, umjetnosti, arhitekture, dizajna i svih kreativnih struka. 

Svojim programskim pristupom veliki naglasak stavlja na promoviranje izvrsnosti u svim područjima ljudskog djelovanja, pristupačnost i demistifikaciju umjetnosti i kulture te brisanje umjetno stvorenih granica između stručnjaka i publike.

Temeljna vrijednost Uranije je osnaživanje i stvaranje zajednice kroz integraciju raznih vidova kreativnog djelovanja, suradnju stručnjaka i publike te otvaranje mogućnosti za zajedničko stvaranje nove vrijednosti. Stvaranjem nove vrijednosti Urania postaje prostor kreacije. 

Prostor kreacije vodi udruga Urania koja je osnovana s ciljem postizanja visoke kvalitete življenja u društvu kroz posredne i neposredne učinke nastale rješavanjem raznih zadaća u kulturi i svim kreativnim strukama. 

Udruga promiče audiovizualna, tehnička i ostala područja ljudskog kreativnog djelovanja, međunarodnu kulturnu suradnju te poticanje međukulturnog dijaloga, a svojim vrijednostima nastavlja se na vrijednosti i temelje njenog osnivača – arhitektonskog studija 3LHD.

3LHD je interdisciplinarni arhitektonski ured, zainteresiran za integraciju raznih disciplina; arhitekture, urbanog i pejzažnog krajolika, dizajna i umjetnosti. Zasnovan je na izmjeni mišljenja različitih stručnjaka, eksperata za razna područja s kojima u suradnji se nastoji doći do najkvalitetnijeg proizvoda. Takvim načinom rada istražuju se najprimjereniji koncepti i pokušavaju stvoriti nove vrijednosti utkane u suvremenost početka 21. stoljeća, a rezultirao je serijom projekata i realizacija u Hrvatskoj i inozemstvu tijekom zadnjih dvadeset i pet godina. 

Prenamjenom zgrade nekadašnjeg zagrebačkog kina Urania u koju su smjestili svoje urede, osnivači i partneri u 3LHD-u odlučili su otići korak dalje – dio prostora dobiva funkciju javne namjene s jasnim naglaskom na inkluzivnost i aktivaciju na mikrorazini susjedstva, a na makrorazini hrvatskog društva kroz kulturno-umjetničke i edukativne programe.

Interakcijom i povezivanjem te poticanjem edukacije, komunikacije i inovacije kao temeljnih načela u procesu kreativnog stvaranja, kao i poticanjem interdisciplinarnog načina rada i suradnje sa srodnim djelatnostima postiže se razvoj kulture i umjetničkog stvaralaštva, povezuje zajednica i aktivira društvena promjena.