Asset 2

NOVOSTI

35. Salon mladih | Street Art - muralisti u (re)akciji

29. listopada u Uraniji - prostoru kreacije održat će se dio popratnog programa 35. Salona mladih. Sudionici razgovornog programa su umjetnici Melinda Šefčić, Lav Paripović, Tea Jurišić Kvar, Goran Rakić Chez 186, dok će razgovor moderirati Anita Ruso.

Urania: QUEER MoMENTI | Prije noći

“Melankoličan portret Reinalda Arenasa u Bardemovoj glumačkoj interpretaciji u isto je vrijeme hrabar i neizmjerno dirljiv.”

[ODGOĐENO DO DALJNJEG] High on Music Sessions: Cura i Dečko

Cura i Dečko su glazbeno-zaljubljeni par, uživo stvaraju u elektro-bajkovitom eksperimentu, prožetom plesnim melodijama, sintevima i loopovima.

BAŠ TI, BAŠ TU | monodrama

Junakinja ove drame prisjeća se duhovito i samoironično naizgled bizarnih i nevažnih situacija nastalih u njezinom stalnom nastojanju da prevlada usamljenost i odvojenost od svijeta.

Nagrada Vladimir Nazor 2019. za projekt Urania

Nagrada Vladimir Nazor za 2019. iz područja arhitekture i urbanizma za projekt Urania dodijeljena je arhitektonskom studiju 3LHD.

Obavijest o radu Uranije - prostora kreacije

Nakon virtualnog intermezza u virtuali, Urania - prostor kreacije vraća se nazad s programima!

UMJETNOST

35. Salon mladih | Street Art - muralisti u (re)akciji

FILM

Urania: QUEER MoMENTI | Prije noći

GLAZBA

[ODGOĐENO DO DALJNJEG] High on Music Sessions: Cura i Dečko

KAZALIŠTE

6gta | Čitanje NJE |

KAZALIŠTE

BAŠ TI, BAŠ TU | monodrama

IZLOŽBA

ORGAN VIDA – Marko Gutić Mižimakov: Kruzajući kroz mnogostrukost, dezorijentiran.

KAZALIŠTE

6gta | Čitanje NJE | "Kako smo preživjeli Dies Irae"

IZLOŽBA

Trending #hgss70 - izložba tweetova Hrvatske gorske službe spašavanja

GLAZBA

High on Music Sessions: Neon Wife

RAZGOVOR

11. Organ vida | Neodlučne slike – Diskurzivni program

GLAZBA

Glazba na krovu: Grgur Savic | Heart Shaping Sextet

FILM

Urania: QUEER MoMENTI | Moje ime je klitoris

KAZALIŠTE

OTKAZANO | SOBA ZA POGLEDE | Room for a view, monodrama

PAŽNJA

Obavijest o radu Uranije - prostora kreacije

KNJIGA

Konstrukcije, Zlatko Kopljar | Predstavljanje knjige u Uraniji

GLAZBA

Glazba na krovu: Bočić/Miljenović/Rupena/Šestak Standards Quartet

EKOLOGIJA

Urania: Mali Food Hub | Razmjena sjemena

PLES

PLESNA URANIA | Love will tear us apart

IZLOŽBA

Natječaj za izlaganje u Uraniji - prostoru kreacije produljen do 19. travnja!

KAZALIŠTE

Promjena datuma predstave 'Soba za poglede'!

KREACIJA

Predstavljen je program Urania - prostor kreacije 2020.

KNJIGA

Književni festival FEMINIZAM JE ZA SVE

ARHITEKTURA

Promišljanje arhitekture u prostoru kreacije Urania

ARHIVA

O NAMA

Urania - prostor kreacije, prostor je posvećen kreativnom djelovanju, a posebice onom koje propituje sebe, društvo, svijet. 

Kao prostor kreacije posebnu pažnju posvećuje kreativcima svih struka, u nastajanju ili već prepoznatima, koji su društveno angažirani, te razvoju publike kroz edukaciju i razmjenu iskustava i mišljenja. 

Urania je prostor dostupne, otvorene i stalne razmjene informacija, znanja i ideja u području kulture, umjetnosti, arhitekture, dizajna i svih kreativnih struka. 

Svojim programskim pristupom veliki naglasak stavlja na promoviranje izvrsnosti u svim područjima ljudskog djelovanja, pristupačnost i demistifikaciju umjetnosti i kulture te brisanje umjetno stvorenih granica između stručnjaka i publike.

Temeljna vrijednost Uranije je osnaživanje i stvaranje zajednice kroz integraciju raznih vidova kreativnog djelovanja, suradnju stručnjaka i publike te otvaranje mogućnosti za zajedničko stvaranje nove vrijednosti. Stvaranjem nove vrijednosti Urania postaje prostor kreacije. 

Prostor kreacije vodi udruga Urania koja je osnovana s ciljem postizanja visoke kvalitete življenja u društvu kroz posredne i neposredne učinke nastale rješavanjem raznih zadaća u kulturi i svim kreativnim strukama. 

Udruga promiče audiovizualna, tehnička i ostala područja ljudskog kreativnog djelovanja, međunarodnu kulturnu suradnju te poticanje međukulturnog dijaloga, a svojim vrijednostima nastavlja se na vrijednosti i temelje njenog osnivača – arhitektonskog studija 3LHD.

3LHD je interdisciplinarni arhitektonski ured, zainteresiran za integraciju raznih disciplina; arhitekture, urbanog i pejzažnog krajolika, dizajna i umjetnosti. Zasnovan je na izmjeni mišljenja različitih stručnjaka, eksperata za razna područja s kojima u suradnji se nastoji doći do najkvalitetnijeg proizvoda. Takvim načinom rada istražuju se najprimjereniji koncepti i pokušavaju stvoriti nove vrijednosti utkane u suvremenost početka 21. stoljeća, a rezultirao je serijom projekata i realizacija u Hrvatskoj i inozemstvu tijekom zadnjih dvadeset i pet godina. 

Prenamjenom zgrade nekadašnjeg zagrebačkog kina Urania u koju su smjestili svoje urede, osnivači i partneri u 3LHD-u odlučili su otići korak dalje – dio prostora dobiva funkciju javne namjene s jasnim naglaskom na inkluzivnost i aktivaciju na mikrorazini susjedstva, a na makrorazini hrvatskog društva kroz kulturno-umjetničke i edukativne programe.

Interakcijom i povezivanjem te poticanjem edukacije, komunikacije i inovacije kao temeljnih načela u procesu kreativnog stvaranja, kao i poticanjem interdisciplinarnog načina rada i suradnje sa srodnim djelatnostima postiže se razvoj kulture i umjetničkog stvaralaštva, povezuje zajednica i aktivira društvena promjena.