RAZGOVOR

WOMEN IN THE LEAD 2 | Prevencija rodno uvjetovanog nasilja: razvoj javnih politika u Hrvatskoj

16.4.2024. | u 17 sati

Prema podacima Eurostata, 28% žena u Hrvatskoj koje su bile u vezi doživjele su tijekom života nasilje od svojeg intimnog partnera. Svaka treća žena doživjela je neki oblik seksualnog zlostavljanja na poslu. Preko 50% žena žrtava ubojstva u proteklih 5 godina ubio je njihov intimni partner. 

Hrvatska je donijela vrlo napredan paket kaznenopravnih mjera koje uključuju i femicid, a sve je veći udio kaznenih postupaka zbog nasilja u obitelji nasuprot prekršajnima. 

No, uz sustav kažnjavanja počinitelja, društvo se treba angažirati u prevenciji nasilja i zaštiti žrtve. Što činimo i što bismo kao društvo trebali činiti kako bismo učinkovitije prevenirali rodno uvjetovano nasilje i podržali žrtve?

Akademija za politički razvoj - APR je u okviru projekta Women in the Lead 2 osnovao međusektorske radne skupine koje će izraditi policy briefove u područjima bitnim za rodnu ravnopravnost. 

U sklopu rada na policy briefu za područje pravne sigurnosti i zaštite od nasilja, pozivamo vas na otvoreni panel u kojem će članice radne skupine koju je osnovao APR otvoriti ključna pitanja o uzrocima zatečenog stanja i mogućnostima unapređenja prevencije rodno uvjetovanog nasilja kroz razvoj javnih politika u Hrvatskoj.

Panel “Prevencija rodno uvjetovanog nasilja: razvoj javnih politika u Hrvatskoj” održava se 16. svibnja 2024, od 17.00 do 19.00 sati.

Na panelu sudjeluju:

  • Snježana Vasiljević, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • Vedrana Šimundža Nikolić, Ministarstvo pravosuđa i uprave,
  • Sanja Bezbradica, Autonomna ženska kuća
  • Ana Pecotić, #Spasime inicijativa
  • Moderatorica: Ivana Novoselec, APR

 

Zbog ograničenog broja mjesta u publici, molimo da svoje prisustvo prijavite na Google obrascu.