FILM

Ženski filmski festival

25.11.2023. | 20 sati

S velikim zadovoljstvom Milijarda ustaje najavljuje pokretanje Ženskog filmskog festivala - Kuća ženskog filma, jedinstvenog događaja koji će predstaviti raznolike i snažne glasove redateljica iz Europe. Festival će započeti 25. studenog 2023.godine, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i nastavit će se tijekom cijele godine mjesečnim projekcijama i raspravama o temama vezanim uz  žene, umjetnost, ljudska prava i socijalnu pravdu.
Festival je otvorena kuća filma, sigurno mjesto za kreativnost i propitivanje položaja žena u filmu. Pratite, lajkajte, predlažite, sudjelujte i šerajte nas na društvenim mrežama: https://web.facebook.com/ZenskiFilmskiFestival

Proslavite ženski film i aktivizam na Ženskom filmskom festivalu /Kući ženskog filma

Srdačno vas pozivamo da nam se pridružite na otvaranju Ženskog filmskog festivala/Kuće ženskog filma, manifestacije koja će tijekom cijele godine predstaviti raznolike i snažne glasove ženskih redateljica iz cijelog svijeta.

25.11.2023. u 20 sati (subota)

Otvorenje festivala održat će se u Uraniji - prostoru kreacije (Trg Eugena Kvaternika 3/3, 10000, Zagreb)

Raspored događanja:

20:00 - Okupljanje i dobrodošlica. Otvaranje - Danijela Stanojević, umjetnička direktorica i producentica festivala ŽFF i Milijarde ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama (ŽFF i OBR).

20:15 - Rasprava o situaciji na ADU (Akademiji dramske umjetnosti)  uz sudjelovanje Mirana Kurspahića, redatelja; Ane Dasović, urednice i Dunje Bonacci Skenderović, neovisna konzultantica. Tema panel diskusije: Institucije i nasilje

Uvod u film - istraživanje Sanje Sarnavke, Zaklada Solidarna

21:00 - Projekcija filma: Julien u sredini (Jusqu’à la garde), Francuska, 2017, drama, trile (1' 33'')

Opis filma: Julien u sredini je  drama o obiteljskom nasilju, u režiji Xaviera Legranda i s Léom Drucker, Denisom Ménochetom i Thomasom Gioriom u glavnim ulogama. Priča je to Miriam, Antoineu i njihovom sinu Julienu, o postseparacijskom i institucionalnom nasilju koje žrtve nasilja i njihova djeca prolaze kroz borbu za skrbništvo. Film je osvojio Srebrnog lava za režiju na Venecijanskom filmskom festivalu 2017.godine.27.11.2023. u 19 sati ( ponedjeljak)

KIC (Kultuno informativni centar u Zagrebu) Petra Preradovića 5.

„Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama – za slobodu“ održat će se u kinu Kulturno informativnog centra.Raspored događanja:

19:00 – Okupljanje i dobrodošlica Predstavljanje programa „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama – za slobodu“ održat će se u kinu Kulturno informativnog centra. Sudjeluju Rada Borić, regionalna koordinatorica Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama – o iskustvima iz regije; Nataša Bijelić (CESI) - o mladima i rodno uvjetovanom nasilju (posebno nasilju u vezama mladih) i važnosti rada na prevenciji nasilja kroz školski sustav; Danijela Stanojević, umjetnička direktorica i producentica ŽFF i Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama (ŽFF i OBR) o programu i panel diskusijama koje nas očekuju do kraja ove godine i u 2024. godini.

19:30 - prikazivanje filma „Ustanak za slobodu“ (27'') autorice Danijele Stanojević. Film prati događanja koja su se 11. i 14. veljače 2023. godine  održalo na Cvjetnom Trgu u Zagrebu, te u Zagrebačkom plesnom centru.

Neformalno druženje i predlaganje i sugestije za panel – diskusije kroz 2024. godinu otvaranje suradnja i izmjena ideja, prijedloga, sugestija i dogovor angažmana. (novinarke, aktivistkinje, sindikalistkinje i političarke, te umjetnice i intelektualke surađuju oko teme Budi novi svijet )

Dizajnerica vizualne komunikacije je Barbara Zec.

Srijeda, 2. 3. 2022.

Nemirni

8.3.2022. | 20 sati

Nemirni, novi film belgijskog redatelja Joachima Lafossea bit će pretpremijerno prikazan u sklopu ZFF-ovog programa u Uraniji na Kvaternikovom trgu. Projekcija filma održat će se u utorak, 8. ožujka u 20 sati uz uvodni razgovor i gostovanje slikara Zlatana Vehabovića.

Četvrtak, 15. 7. 2021.

Kolaži o laži | Predstavljanje dokumentarnog serijala

14.7.2021. | 19 sati

Dokumentarni serijal KOLAŽI O LAŽI u režiji autorskog dvojca Judite Gamulin i Nebojše Slijepčevića predstavljen je 14.7.2021. u Uraniji – prostoru kreacije.