FILM

ZFF ponovno u Uraniji | Baksuzno bubanje ili bezumni pornić

22.2.2022. | 20 sati

Projekcijom filma ‘Baksuzno bubanje ili bezumni pornićrumunjskog redatelja Radua Judea u utorak, 22. veljače u 20 sati, Zagreb Film Festival i Urania – prostor kreacije na zagrebačkom Kvaternikovom trgu nastavljaju s filmskim programom uz gostovanje aktera s domaće kulturne scene.

Otkako je prošle godine na prestižnom Berlinaleu osvojila glavnu nagradu Zlatni medvjed, ova provokativna komedija s potpisom jednog od najoriginalnijih europskih redatelja današnjice, ne prestaje izazivati rasprave. Nakon nekoliko tjedana prikazivanja u hrvatskim kinima, posebna projekcija u Uraniji održat će se uz gostovanje i uvodni razgovor sa zagrebačkom glumicom i redateljicom Ninom Violić.

Karijera sredovječne učiteljice Emi (Katia Pascariu) nađe se u opasnosti kada u javnost procuri njezina snimka seksa s mužem (Stefan Steel). Suočena s bijesnim roditeljima učenika koji zahtijevaju njezin otkaz, Emi se s njima sukobljava oko pitanja morala. Ovo živopisno i uzbudljivo filmsko seciranje jednog seks skandala gledatelje poziva da sami procijene što je opsceno, a što ćudoredno u svijetu koji nas okružuje.

Radu Jude autor je niza filmskih uspješnica, nagrađenih od Sundancea i Berlina do Locarna i Karlovih Vary. Dugometražni prvijenac, satira Najsretnija djevojka na svijetu (2009) priskrbio mu je status najzanimljivijeg izdanka rumunjskog novog vala, a kasniji filmovi poput crno-bijelog vesterna Bravo! (2015) i Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari (2018) donijeli su mu međunarodnu slavu. U svojim filmovima Jude vješto kombinira kritiku, satiru i ironiju u podcrtavanju boljki rumunjskog društva istražujući odnos prošlosti i sadašnjosti, stvarnosti i fikcije.

Cijena ulaznice je 25 kuna i mogu se kupiti online putem poveznice: https://kupiulaznicu.zff.hr/projekcija/40647.

Ulaz na projekciju je moguć uz predočenje EU digitalne COVID potvrde s QR kodom ili važećeg negativnog testa (PCR do 72 sata, brzi antigenski do 48 sati), kao i osobne iskaznice.

Srijeda, 2. 3. 2022.

Nemirni

8.3.2022. | 20 sati

Nemirni, novi film belgijskog redatelja Joachima Lafossea bit će pretpremijerno prikazan u sklopu ZFF-ovog programa u Uraniji na Kvaternikovom trgu. Projekcija filma održat će se u utorak, 8. ožujka u 20 sati uz uvodni razgovor i gostovanje slikara Zlatana Vehabovića.

Četvrtak, 15. 7. 2021.

Kolaži o laži | Predstavljanje dokumentarnog serijala

14.7.2021. | 19 sati

Dokumentarni serijal KOLAŽI O LAŽI u režiji autorskog dvojca Judite Gamulin i Nebojše Slijepčevića predstavljen je 14.7.2021. u Uraniji – prostoru kreacije.