FILM

ZFF @ Urania | MLIJEKO, igrani film

Grímur Hákonarson | Island, Danska, Njemačka, Francuska | 2019. | 92' | Héraðið

Raspored prikazivanja: Petak, 21. 2. 2020. u 20 sati

U svom posljednjem filmu, nagrađivani autor Ovnova (ZFF 2015.) Grímur Hákonarson ponovno zadire pod površinu ruralnih islandskih zajednica. 

Ovaj put, u središtu je priče buntovna sredovječna junakinja zbog koje mnogi ovaj film uspoređuju s Tri plakata izvan grada

Nakon muževe pogibije, Inga saznaje da je njihova mliječna farma u golemim dugovima prema moćnoj kooperaciji koja ilegalnim spletkama drži monopol nad poslovanjem lokalnih farmera. Previše rezignirani da bi se oduprijeli statusu quo, njezini sumještani iznenađujuće su lojalni mašineriji koja ih iskorištava te Inga mora upotrijebiti svu svoju lukavost kako bi se oslobodila čvrstog stiska zadruge i počela živjeti po vlastitim pravilima.

Podnaslovi: HR

Kupi ulaznicu (cijena ulaznice iznosi 25 kn)

Na dan projekcije ulaznice će od 19 sati biti moguće kupiti i u Uraniji.

Grímur Hákonarson je islandski redatelj diplomirao na praškoj filmskoj akademiji FAMU. Njegov diplomski rad Slavek the Shit osvojio je Srebrnog Huga na Međunarodnom filmskom festivalu u Chicagu, a kratki film Wrestling premijerno je prikazan u Locarnu. Za film Ovnovi osvojio je Grand prix u programu Izvjestan pogled u Cannesu 2015.

Režija: Grímur Hákonarson

Scenarij: Grímur Hákonarson

Glumci: Arndís Hrönn Egilsdóttir, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Sigurður Sigurjónsson, Hinrik Ólafsson, Hannes Óli Ágústsson, Edda Björg Eyjólfsdóttir

Direktor fotografije: Mart Taniel

Montaža: Kristján Loðmfjörð

Producent: Grímar Jónsson, Ditte Milsted, Jacob Jarek, Carole Scotta, Julie Billy, Jamila Wenske

Produkcija: Netop Films, Profile Pictures, Haut et Court, One Two Films

Festivali i nagrade: Toronto Int'l Film Festival 2019; Zagreb Film Festival 2019; Valladolid International Film Festival 2019; Göteborg Film Festival 2020

Film Mlijeko prvi je u nizu ZFF filmova u Uraniji. Sve projekcije ZFF filmova pratit će razgovori s akterima domaće kulturne scene, a gošća na prvoj bit će glumica Lana Barić.

Zagreb Film Festival

Srijeda, 2. 3. 2022.

Nemirni

8.3.2022. | 20 sati

Nemirni, novi film belgijskog redatelja Joachima Lafossea bit će pretpremijerno prikazan u sklopu ZFF-ovog programa u Uraniji na Kvaternikovom trgu. Projekcija filma održat će se u utorak, 8. ožujka u 20 sati uz uvodni razgovor i gostovanje slikara Zlatana Vehabovića.

Četvrtak, 15. 7. 2021.

Kolaži o laži | Predstavljanje dokumentarnog serijala

14.7.2021. | 19 sati

Dokumentarni serijal KOLAŽI O LAŽI u režiji autorskog dvojca Judite Gamulin i Nebojše Slijepčevića predstavljen je 14.7.2021. u Uraniji – prostoru kreacije.