RAZGOVOR

Predstavljanje portala Vrti svoj film

11.11.2021. | 11 sati

U Uraniji – prostoru kreacije 11. studenog predstavljen je Vrti svoj film - moderno, funkcionalno i filmofilski dizajniran prvi online portal s bazom filmskih naslova i metodičkih priloga za razvoj filmske pismenosti djece i mladih dostupan svim školama u Hrvatskoj. Vrti svoj film predstavile su glavna urednica portala Ivana Jakobović Alpeza i profesorica dr.sc. Marina Gabelica s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Okupljenima se obratio se i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Peter Marcich, a među uzvanicima su bili i načelnica Sektora za audiovizualne djelatnosti i poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama Ministarstva kulture i medija RH Vjera Matković, viša savjetnica za natjecanja i smotre Agencije za odgoj i obrazovanje Ivana Ivančić Medved te pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba Nikola Stojadinović.

Uz bogatu i raznoliku bazu filmova iz brojnih svjetskih kinematografija koju za školsku godinu 2021./2022. čine 24 ekspertno odabrana djela svih rodova, vrsta, žanrova i tema za učenike od 1. do 8. razreda, Vrti svoj film nudi strukturirane metodičke prijedloge sačinjene od cjelovitih priprema nastavnog sata, aktivnosti, stručnih, ali razumljivih osvrta napisanih ekskluzivno za portal, preporuka, sažetaka, najavnica te osnovnih informacija i zanimljivosti. Metodički segment portala usklađen je s važećim kurikulom.

Obrazovni sustav kaska u filmskom obrazovanju pa učitelji i nastavnici nemaju dovoljno sadržaja – nema puno kvalitetnih suvremenih europskih i hrvatskih filmova koji su dostupni učiteljima u neposrednom odgojno-obrazovnom radu. Vrti svoj film počiva na zasadama suvremene, holističke nastave koja potiče raspravu i analizu te razvija višestruke pismenosti: kritičnost, kulturalnost i kreativnost. Naši će filmski urođenici portalom biti osnaženi da se lakše snađu u medijskoj džungli koja nas okružuje – rekla je Gabelica.

Hrvatska audiovizualna baština i nacionalni filmski klasiciposlužili su i kao inspiracija za formiranje programskih cijelina. Prva cjelina “Rondo” ciklički je posvećena upravo raznolikosti filmskog stvaralaštva te omogućuje odabir filmova koji je usmjeren produbljivanju razumijevanja filma i razvoja filmske pismenosti. Druga cjelina “Licem u lice” posvećena je domaćoj kinematografiji u kojoj se kroz suprostavljanje različitih autorskih generacija ocrtava dinamična povijest tema i oblika hrvatskog filma, s naglaskom na afirmaciji izvrsnosti, inovativnosti i različitosti te temama obrazovanja, samopouzdanja, talenta, poduzetnosti i odgovornosti u zajednici. U šk. god. 2021./2022. ova cjelina posvećena je svim generacijama Zagrebačke škole crtanog filma. Treća cjelina “Idu dani” nudi umjetničku podlogu strukturiranom obilježavanju istaknutih datuma u godini, kako u nastavi, tako i u krugu obitelji. U programu se uz europske filmove ovjenčane nagradama najvažnijih festivala nalaze i hrvatska djela pomoću kojih se učenici upoznaju s nacionalnom kinematografijom. Na taj način Vrti svoj film doprinosi širenju domaće filmosfere i razvoju mlade publike.

Portal Vrti svoj film i kino ne isključuju jedno drugo, toga se ne moramo bojati – moramo imati online projekte i istovremeno poticati kinomrežu. Vrti svoj film kombinira razne dimenzije – jedna je zabavna, jer film za mlade ljude i mora biti zabavan. Druga je da predstavlja film kao alat za učenje ne samo filma, već i drugih predmeta. I treće, filmska edukacija i filmska pismenost mladih baza su odgoja budućih generacija publike. HAVC želi biti partner u razvijanju strategije filmskog obrazovanja u Nacionalnom programu i poticati inicijative poput ove – rekao je Marcich.

Sadržaj portala Vrti svoj film dostupan je učenicima, učiteljima i nastavnicima, školama i odgojno-obrazovnim ustanovama u cijeloj Hrvatskoj zahvaljujući programu doniranja kojem se fizičke osobe, pravni subjekti i javne uprave mogu priključiti kupnjom godišnje pretplate za školu ili škole po izboru.  U ovom trenutku za korištenje portala prijavilo se 200 različitih škola iz 19 županija s ukupno 23 000 učenika, a 28 škola je podržano od strane donatora. Grad Rovinj prva je i zasad jedina javna uprava koja se uključila u ovaj projekt filmskog obrazovanja i osigurala godišnju pretplatu svojim školama.

Glavna urednica portala Ivana Jakobović Alpeza na predstavljanju istaknula je i pozitivna iskustva nastavnika s portalom Vrti svoj film koji je školama promoviran od početka školske godine te pozvala dionike obrazovno-kulturnog “kruga povjerenja” na zajednički rad.

Dizajn i funkcionalnost portala Vrti svoj film potpisuje agencija za digitalne inovacije, razvoj softvera, aplikacija i web stranica Bornfight, a portal čini više od 50 suradnika iz područja filmologije, metodike hrvatskog jezika i književnosti, uz Alpezu i Gabelicu, još i izvršna urednica, filmologinja Nika Petković, nastavnica hrvatskog jezika Mirjana Doblanović Pekica te filmski kritičari Višnja Vukašinović i Silvestar Mileta. Pokretanje portala sufinancirano je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH na Javnom pozivu za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama u 2020. i 2021. godini, a filmsku građu su osigurali Hrvatski državni arhiv i Zagreb Film.