FILM

Urania: QUEER MoMENTI | My Own Private Idaho

Četvrtak, 22.3.2021. | 19 sati

Ove godine slavi se 30. obljetnica filma My Own Private Idaho, jednog od klasika queer filmova.

U filmu nema izričitog promicanje politike, ništa što na silu pokušava dokazati queer kao uobičajeno ili normalno. Umjesto toga, Van Sant postiže ono što rijetki umjetnici rade: priča priču o onima sa samotnim iskustvom koje nije normativno, i to na karakteristično suptilan način.

Mike i Scott dvojica su najboljih prijatelja koji se bave uličnom prostitucijom, mnogo češće s muškarcima nego sa ženama. Mike pati od narkolepsije, tj. iznenadnog zapadanja u san, te je opsjednut majkom koja ga je napustila kao dijete pa je želi pronaći; također, zaljubljen je u Scotta. Scott je, međutim, sin bogatog i utjecajnog oca, a život na ulici i cesti, zajedno s uzimanjem droga i prostitucijom, njegov je čin pobune; uz to, iako prakticira seks s muškarcima, zapravo je heteroseksualan. U potrazi za Mikeovom majkom, njih dvojica prevaljuju put od Portlanda u Oregonu preko Idaha do Italije, gdje Scott upozna osebujnu djevojku u koju se zaljubi...

► Broj mjesta je ograničen (15 osoba) zbog epidemioloških mjera pa molimo da na vrijeme rezervirate svoje mjesto preko Google formsa: https://docs.google.com/.../1_fLdPeNpWtD0P6rnuUJTC9L.../

Cijena ulaznice: besplatan ulaz

Srijeda, 2. 3. 2022.

Nemirni

8.3.2022. | 20 sati

Nemirni, novi film belgijskog redatelja Joachima Lafossea bit će pretpremijerno prikazan u sklopu ZFF-ovog programa u Uraniji na Kvaternikovom trgu. Projekcija filma održat će se u utorak, 8. ožujka u 20 sati uz uvodni razgovor i gostovanje slikara Zlatana Vehabovića.

Četvrtak, 15. 7. 2021.

Kolaži o laži | Predstavljanje dokumentarnog serijala

14.7.2021. | 19 sati

Dokumentarni serijal KOLAŽI O LAŽI u režiji autorskog dvojca Judite Gamulin i Nebojše Slijepčevića predstavljen je 14.7.2021. u Uraniji – prostoru kreacije.