FILM

Urania: QUEER MoMENTI | Gendernauts i Genderation

Srijeda, 31.3.2021. | 19 sati

Dokumentarni filmovi Gendernauts (1999) i Genderation (2021) pružaju nam međugeneracijski pregled životnih puteva i aktivizma nekolicine trans/interseks/ne-binarnih/genderqueer protagonista/ica s 20 godina odmaka.

Ususret 20 godina Queer Zagreba, zanima nas kako su se u tom periodu mijenjali i evoluirali narativi, diskusije, ciljevi i borbe oko queera - kako one unutarnje i individualne, tako i kolektivne. Ova dva dokumentarca njemačke pionirke queer filma Monike Treut nude nam uvid upravo u to - kako se kroz godine mijenja njihov odnos prema vlastitom identitetu i svijetu oko njih, kao i odnos tih svjetova prema njima.

► Broj ulaznica je ograničen na 15 zbog epidemioloških mjera pa molimo da na vrijeme rezervirate svoje mjesto kupovinom ulaznice na linku:
https://dogadanja.kupiulaznicu.hr/projekcija/36255

Cijena ulaznice: 20kn

► Raspored:
19:00 Gendernauts
21:00 Genderation

Gendernauts: A Journey Through Shifting Identities

Scenaristica, redetaljica i producentica: Monika Treut
Njemačka/S.A.D.; 1999, 86 min

Sudjeluju: Annie Sprinkle // Jordy Jones // Stafford //Sandy Stone // Susan Stryker // Texas Tomboy // Tornado // Max W. Valerio // Hida Viloria

Gendernauts je na kraju prošlog milenija ponudio jedan od prvih poučnih i suosjećajnih filmskih uvida u svijet transrodnih identiteta kroz portrete nekolicine tzv. “gender-mixera” iz San Francisca.

Redateljica Monika Truet istražuje parametre raznih rodnih identiteta i njihovo preklapanje s utopijskim idejama o tehnologiji, prije nadolaska ere tehnoloških divova Silicijske doline.

Kroz razgovore s legendarnim trans intelektualacima/kama, trans i interseks umjetnicima/cama, njihovih partnerima i suvremenicima/cama, Gendernauts prikazuje živuću povijest kalifornijskog queera te je vremenska kapsula u narativ o rodnoj fluidnosti i samoodređenju na pragu novog tisućljeća.

Genderation

Scenaristica, redetaljica i producentica: Monika Treut
Njemačka/S.A.D.; 2021, 88 min

Sudjeluju: Annie Sprinkle // Beth Stephens // Stafford // Sandy Stone // Susan Stryker // Max Wolf Valeri

20 godina nakon Gendernauta, Monika Treut ponovno se susreće s tadašnjim pionirima transrodnog pokreta kako bi saznala kako su njihovi životi i priče evoluirale, kako su se smjestili u svoje identitete i kako njihova energija nastavlja imati utjecaj i danas. Njihov aktivizam se mijenja s novim perspektivama te postavlja pitanja i o tome kako žele živjeti u starosti.

San Francisco je nekad bio, riječima Annie Sprinkle - “klitoris S.A.D.-a”, a danas je svjetsko sjedište tehnološke industrije koje procesima gentrifikacije potiskuje nekadašnje queer prostore i zajednice.

Genderation ocrtava pronicljiv prikaz S.A.D.-a na samom kraju Trumpove administracije za čije su vrijeme teško izborena transrodna prava ugrožavana i ukidana.

Monika Treut, rođena u Njemačkoj 1954., smatra se pionirkom njemačke queer kinematografije. 1984. godine osnovala je filmsku produkcijsku kuću Hyena Films s Elfi Mikesch. Njeni igrani i dokumentarni filmovi važan su dio europskog queer filma već preko 35 godina. Nakon ljubavne priče Seduction: The Cruel Woman, seksualne melodrame Virgin Machine te komedije My Father is Coming, uslijedila je serija dokumentaraca uključujući nagrađivani trans-futuristički Gendernauts. 2017. je nagrađena i queer nagradom Teddy za životno djelo na Berlin Film Festivalu.

Srijeda, 2. 3. 2022.

Nemirni

8.3.2022. | 20 sati

Nemirni, novi film belgijskog redatelja Joachima Lafossea bit će pretpremijerno prikazan u sklopu ZFF-ovog programa u Uraniji na Kvaternikovom trgu. Projekcija filma održat će se u utorak, 8. ožujka u 20 sati uz uvodni razgovor i gostovanje slikara Zlatana Vehabovića.

Četvrtak, 15. 7. 2021.

Kolaži o laži | Predstavljanje dokumentarnog serijala

14.7.2021. | 19 sati

Dokumentarni serijal KOLAŽI O LAŽI u režiji autorskog dvojca Judite Gamulin i Nebojše Slijepčevića predstavljen je 14.7.2021. u Uraniji – prostoru kreacije.