FILM

Urania: QUEER MoMENTI | Moje ime je klitoris

Daphne Léblond & Lisa Billuart Monet | Belgija | 2019. | 80'

 

Nedjelja, 28. lipnja u 20 sati

Dokumentarni film 'Moje ime je klitoris' dijalog je mladih žena o ženskoj seksualnosti. Sa slobodom, hrabrošću i humorom, one dijele svoje iskustvo i priče u želji da promijene svijet oko sebe i afirmiraju pravo žena na informirano seksualno obrazovanje, bez ograničenja i tabua.

Dvanaest se mladih žena u svojim sobama, suočenih s kamerom, obraćaju dvjema redateljicama u potrazi za najintimnijim odgovorima. Protagonistice se prisjećaju vlastitih prvih senzacija, opasnih istraživanja, razgovora u mraku i neočekivanih prepreka. Sve su one, svaka na svoj način, potaknute istim impulsom: potragom za ispunjenom i slobodnom seksualnošću.

Lisa Billuart Monet (1995.) je filmska redateljica francusko-belgijskog porijekla. Studij filma započinje u gradu Corbeil-Essonnes(Francuska), diplomira na odjelu filmskog snimanja pri INSAS (Institut national supérieur des arts du spectacle et des techniques de diffusion)u Bruxellesu. Billuart Monet djeluje kao redateljica i snimateljica dokumentarnih flmova u Belgiji i Francuskoj.

Daphné Léblond (1991.) odrasla je u Sceauxu, južnom predgrađu francuske prijestolnice. Nakon studija filma u Parizu, Léblond diplomira montažu/skript pri pri INSAS (Institut national supérieur des arts du spectacle et des techniques de diffusion)u Bruxellesu. Léblond djeluje kao redateljica i montažerka dokumentarnih filmova.

RECENZIJE

Važan, sjajan film.  - FOCUS VIF

Spoj ležernog pristupa i važne teme čini ovaj film iznimnim ostvarenjem. - LA LIBRE BELGIQUE

Film koji razbija jedan od najvećih tabua današnjice! - RTBF

Moje ime je klitoris, razbijajući brojne društvena ograničenja i tabue, predstavlja radikalan, hrabar, bogat i svjež doprinos svijesti o ženskoj seksualnosti. Pravo žena na Da!, na Ne!, na izražavanje vlastitih čežnji, na vlastite zahtjeve. Bez straha, bez tabua. To je ono čemu stremimo! - LE SOIR

Klitoris uzvraća udarac! - BRUZZ

Ovaj je film već postao dijelom revolucije,revolucije klitorisa, simbola emancipacije, moći i borbe protiv svakog oblika seksizma. - PARIS MATCH

Dokumentarni film koji otvara dijalog često puta zapostavljen. - AXELLE

Klitoris, taj nepoznati kontinent! - MAMMOUTH

 

Prezentacija pred projekciju: Širenje klitopismenosti

Tehnološki razvoji unazad dva desetljeća od prešućivanog "detalja" klitoris su iznijele i na istaknute članke medija poput Guardiana. 

Moć slike učinila je svoje da ono o čemu se šuškalo u stručnim krugovima postane javno dostupna informacija: taj organ sa svim svojim dijelovima veličine je i do 12 centimetara. U kraćem izlaganju uz razgovor pred projekciju saznat ćemo kako su sonogrami i 3D printeri doveli do toga da umjetnice diljem svijeta stvaraju radove nadahnute oblikom klitorisa.

Prezentacija i projekcija dijelom su programa Klitopismenost kojeg udruga Domino provodi od 2018. 

Prezentacija i projekcija se održavaju u sklopu programa inicijative Ponosni Zagreb koja okuplja neformalnu grupu LGBTIQ+ aktivistkinja i aktivista uz podršku organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava (LGBTIQ+ osoba). Tijekom lipnja i početkom srpnja će se u organizaciji Ponosnog Zagreba održati niz javnih događaja i akcija kojima novosonovana inicijativa želi obilježiti razdoblje oko obljetnice pobune u Stonewallu.

QUEER MoMENTI powered by Domino

Redateljice: Lisa Billuart Monet & Daphné Leblond
Direktorica fotografije: Lisa Billuart Monet
Zvuk: Daphné Leblond
Montažerka: Lydie Wisshaupt-Claudel
Montažer zvuka & mix: Pierre Dozin
Glazba: Thibaud Lalanne

Festivali i nagrade: Magritte du cinéma 2019. (najbolji dokumentarni film), FIFF Namur 2019., Dok Leipzig 2019., Festival International Jean Rouch 2019., Pink Screens 2019., Franzsösiche Filmtage 2019., Ramdam Festival 2019.

Podnaslovi: HR

Cijena ulaznice: 20 kn

Kupi ulaznicu

Projekcija filma i prezentacija realizirani su uz pomoć LELO.

Foto: Nina Đurđević (Ponosni Zagreb)

Srijeda, 2. 3. 2022.

Nemirni

8.3.2022. | 20 sati

Nemirni, novi film belgijskog redatelja Joachima Lafossea bit će pretpremijerno prikazan u sklopu ZFF-ovog programa u Uraniji na Kvaternikovom trgu. Projekcija filma održat će se u utorak, 8. ožujka u 20 sati uz uvodni razgovor i gostovanje slikara Zlatana Vehabovića.

Četvrtak, 15. 7. 2021.

Kolaži o laži | Predstavljanje dokumentarnog serijala

14.7.2021. | 19 sati

Dokumentarni serijal KOLAŽI O LAŽI u režiji autorskog dvojca Judite Gamulin i Nebojše Slijepčevića predstavljen je 14.7.2021. u Uraniji – prostoru kreacije.