FILM

QUEER MoMENTI @ Urania | LEMEBEL, dokumentarni film

Joanna Reposi Garibaldi | Čile, Kolumbija | 2019. | 96'

Raspored prikazivanja: Petak, 28. 2. 2020. u 20 sati

Pedro Lemebel - književnik, vizualni umjetnik i pionir queer pokreta u Latinskoj Americi - uzdrmao je konzervativno čileansko društvo tijekom Pinochetove diktature u 1980-ima. 

Tijelo, krv i vatra bili su protagonisti njegova djela koje je ovaj iznimni umjetnik pokušao ovjekovječiti na filmu tijekom posljednjih osam godina svoga života... filmu koji, u konačnici, nije uspio doživjeti. 

U intimnom i pjesničkom putovanju kroz Lemebelove nesvakidašnje performanse čiju tematsku okosnicu čine homoseksualnost i ljudska prava, briljantan dokumentarni film Joanne Reposi Garibaldi prikazuje vrhunac umjetnikove žudnje za besmrtnošću.

Redateljica o filmu:

"Pedra Lemebela sam upoznala 1999. godine tijekom rada na video projektu koji se bavio Il Manifiestom, jednim od njegovih najamblematičnijih tekstova. Početak je to prijateljstva utemeljenoga na poštovanju koje smo oboje dijelili prema našem radu. Nakon osam godina, 2007. godine, odlučili smo snimiti dokumentarni film o  njegovu liku i djelu. 

Počela sam ga snimati u njegovim privatnim, osobnim prostorima. Ta bliskost omogućila mi je i snimanje njegovih posljednjih godina života tijekom kojih se borio s opakom bolešću, rakom grla, bolešću koja mu je oduzela glas te u konačnici, na žalost, i život. 

Radeći na filmu, sate bi potrošili razgovarajući o našim životima ili o onome što nas je u tom trenutku činilo strastvenima, uvijek uz čašu piva i glazbom u pozadini. Osobito su me dirnuli Lemebelov humor i lucidnost. 

Biti prisutna u njegovu društvu značilo je dijeliti toplinu koju je ovaj čileanski umjetnik isijavao, kao i svjedočiti mnoštvu nepredvidljivih situacija. Lemebelova me estetika potaknula na reinterpretaciju arhive moga života te stvaranje niza urbanih intervencija u potrazi za kinematografskim skladom u skladu s njegovim djelom. 

Među raznim projektima koje je ostavio nedovršenima bio je i ovaj film." 

Podnaslovi: HR

Cijena ulaznice: 20 kn

Kupi ulaznicu

QUEER MoMENTI powered by udruga Domino

Joanna Reposi Garibaldi (1971.) čileanska je scenaristica, redateljica i vizualna umjetnica s magistarskom diplomom filmske umjetnosti pri Goldsmiths College u Londonu. Lemebel je drugi redateljičin dugometražni film, s reputacijom pobjednika u programu Docs in Progress na festivalu Visions du Réel (2018., Švicarska). Svoju svjetsku premijeru potonji je film imao na Berlinaleu 2019. 

Redateljica i scenaristica: Joanna Reposi Garibaldi

Izvršne producentice: Paz Urrutia, Paula Sáenz-Laguna, Joanna Reposi Garibaldi

Producentica: Paula Sáenz-Laguna

Koproducentica: Señal Colombia

Asistentica redateljice: Lissette Orozco

Direktor fotografije: Niles Atallah

Zvuk: Roberto Espinoza

Montažerka: Titi Viera-Gallo Chadwick

Originalna glazba: Camilo Salinas

Arhivski materijal: Matías Valdivia

Tekstovi: Manuel Maira

Festivali i nagrade: Berlin International Film Festival 2019 (dobitnik nagrade Teddy za najbolji dokumentarni film); Guadalajara International Film Festival 2019; Lima Latin American Film Festival 2019 (dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film); Mar del Plata Film Festival 2019; Rio de Janeiro International Film Festival 2019 (dobitnik nagrade Felix Award: Prêmio Félix za najbolji dokumentarni film); San Sebastián International Film Festival 2019; Santiago International Film Festival - SANFIC 2019 (dobitnik Grand Jury Prize za najbolji nacionalni dugometražni film); Thessaloniki Documentary Film Festival 2019

Srijeda, 2. 3. 2022.

Nemirni

8.3.2022. | 20 sati

Nemirni, novi film belgijskog redatelja Joachima Lafossea bit će pretpremijerno prikazan u sklopu ZFF-ovog programa u Uraniji na Kvaternikovom trgu. Projekcija filma održat će se u utorak, 8. ožujka u 20 sati uz uvodni razgovor i gostovanje slikara Zlatana Vehabovića.

Četvrtak, 15. 7. 2021.

Kolaži o laži | Predstavljanje dokumentarnog serijala

14.7.2021. | 19 sati

Dokumentarni serijal KOLAŽI O LAŽI u režiji autorskog dvojca Judite Gamulin i Nebojše Slijepčevića predstavljen je 14.7.2021. u Uraniji – prostoru kreacije.