FILM

Positively Different Short Film Festival

19.3.2023. | 19 sati

Positively Different Short Film Festival

Rod, spolnost, rasa, klasa, etnička pripadnost, vjera, radna sposobnost – utjecaji su naše sadašnjosti i budućnosti, životnih izgleda i prepreka. Osvjetljavajući životne putove "drugih" - često kroz realizam i humor, a ponekad kroz apstrakciju i eksperimentiranje - Positively Different Short Film Festival ima za cilj djelovati kao referentna točka za podizanje svijesti o intersekcionalnosti i diskriminaciji, pružajući siguran prostor za zajedničko stvaranje i umrežavanje.

PDSFF23: Otpori

PDSFF23 – Resistances, 16. – 19. ožujka 2023., Atena (glavni događaj), Istanbul, Beograd, Nikozija, Sofija, Zagreb, Dakar (simultane projekcije nagrađenih filmova).

PDSFF voli zaokrete! Ove godine festival raste i transformira se u trans-lokalni kinematografski prostor stvaranja i otpora s paralelnim projekcijama u Ateni, Istanbulu, Beogradu, Nikoziji, Sofiji, Zagrebu, Dakaru. Stvara novi prostor u kojem možemo biti zajedno u svoj našoj različitosti: sigurni i hrabri u isto vrijeme.

Kustoski tim PDSFF23 dijeli 37 kratkih filmova iz 17 zemalja u sedam narativnih blokova. Svaki blok odražava brige, ideje i istraživačke pokušaje boljeg razumijevanja različitih svjetova u kojima živimo i onih koje želimo stvoriti. Festivalska selekcija holistički i kritički gleda na koncept intersekcionalnosti; setovi ispituju njegovu zamršenu prirodu i ograničenja u odnosu na univerzalne pretpostavke – koncepte tijela, prostora, granica – ali i stvarnosti koje konstituiramo – odnose, zajednice, svakodnevni život. Filmski program nadopunjen je diskusijama, glazbenim i multimedijskim nastupima.

Ovogodišnji finalisti natjecat će se za četiri nagrade – nagradu žirija, nagradu publike, najbolju grčku produkciju, nagradu kustoskog tima – popraćene novčanim nagradama u nastojanju da se autorima pruži praktična podrška.

Ulaz na projekciju 19.3.2023. u 19 sati je slobodan!

Srijeda, 2. 3. 2022.

Nemirni

8.3.2022. | 20 sati

Nemirni, novi film belgijskog redatelja Joachima Lafossea bit će pretpremijerno prikazan u sklopu ZFF-ovog programa u Uraniji na Kvaternikovom trgu. Projekcija filma održat će se u utorak, 8. ožujka u 20 sati uz uvodni razgovor i gostovanje slikara Zlatana Vehabovića.

Četvrtak, 15. 7. 2021.

Kolaži o laži | Predstavljanje dokumentarnog serijala

14.7.2021. | 19 sati

Dokumentarni serijal KOLAŽI O LAŽI u režiji autorskog dvojca Judite Gamulin i Nebojše Slijepčevića predstavljen je 14.7.2021. u Uraniji – prostoru kreacije.