FILM

Još samo malo

10.5.2022. | 19 sati

Još samo malo, finska priča o obitelji u potrazi za srećom usred neizvjesne budućnosti koja gledatelje osvaja nenametljivom i razoružavajućom vedrinom, bit će prikazana u Uraniji u utorak, 10. svibnja, u 19 sati.

Debitantski dugometražni film finsko-iranskog redatelja i scenarista Hamyja Ramezana, premijerno je prikazan u programu Generacija KPlus na Berlinalu. Djelomično se temelji na redateljevim osobnim iskustvima iz vremena kada je kao dječak 1990. godine stigao u Finsku, nakon što mu je obitelj pobjegla od progona u Iranu.

Ovu inspiriranu i nadahnutu posvetu tihoj ljudskosti, ljubavi, dobroti i Finskoj, upotpunuje sjajan glumački ansambl koji predvodi slavni iranski glumac Shahab Hosseini, poznat po suradnji s Asgharom Farhadijem na filmovima About Elly (2009), Nader i Simin se rastaju (2011) i Trgovački putnik (2016) za koji je u Cannesu nagrađen kao najbolji glumac.

Obitelj Mehdipour Iranci su koji žive u izbjegličkom centru u Finskoj. Supružnici Bahman i Mahtab brižni su roditelji koji gaje odnos pun ljubavi i nježnosti prema svoje dvoje djece, malenoj vragolastoj Donyi i 13-godišnjem školarcu Raminu, koji je ujedno “službeni” obiteljski prevoditelj s finskog. Objektivno gledajući, Mehdipourovi nemaju puno razloga za slavlje – žive u desetak kvadrata izbjegličkog stambenog kompleksa u kojem vlada policijski sat, i s neizvjesnošću iščekuju novo pismo službe za tražitelje azila, koje će odlučiti o njihovoj sudbini.

Kad želiš razgovarati s djevojkom, ne moraš ništa reći, samo ju pogledaj u oči i nasmiješi se, savjet je koji zaljubljenom Raminu daje otac. Na isti način, istovremeno nježan i razoružavajuć, redatelj Hamy Ramezan osvaja srca gledatelja, sa svakim novim kadrom polako otpuštajući toplinu koja vlada u zajednici Mehdipourovih.

Film će biti prikazan u Uraniji 10. svibnja u 19 sati, a ulaznice po pojedinačnoj cijeni od 25 kuna mogu se kupiti online putem poveznica:

Utorak, 10. svibnja, 19 satihttps://kupiulaznicu.zff.hr/projekcija/43939

Srijeda, 2. 3. 2022.

Nemirni

8.3.2022. | 20 sati

Nemirni, novi film belgijskog redatelja Joachima Lafossea bit će pretpremijerno prikazan u sklopu ZFF-ovog programa u Uraniji na Kvaternikovom trgu. Projekcija filma održat će se u utorak, 8. ožujka u 20 sati uz uvodni razgovor i gostovanje slikara Zlatana Vehabovića.

Četvrtak, 15. 7. 2021.

Kolaži o laži | Predstavljanje dokumentarnog serijala

14.7.2021. | 19 sati

Dokumentarni serijal KOLAŽI O LAŽI u režiji autorskog dvojca Judite Gamulin i Nebojše Slijepčevića predstavljen je 14.7.2021. u Uraniji – prostoru kreacije.