ARHITEKTURA

JA SAM GENTRIFIKACIJA - ispovijesti podlaca | dokumentarni film

Utorak, 24.11.2020. | 19 sati

Film je osobni esej koji govori o arhitekturi, stanovanju, prostoru, gustoći, ksenofobiji, gentrifikaciji i urbanom razvoju. Tijek filma obuhvaća autorova raznolika životna okruženja, počevši od djetinjstva u bogatom susjedstvu, do militantnog okruženja, zajedničkih stanova i prebivališta yuppieja, kao i njegovih različitih stanova u metropolama poput Tbilisija, São Paula, Züricha i Mexico Cityja.

Na kraju je autor podlac: postaje moderno stari otac i kupuje ogroman stan u jednom od zürichskih gentrificiranih kvartova.

Ali i film se podsmjehuje: desničarski populisti koji se boje nedostatka prostora zbog imigranata. I ljevica koja je napustila modernost.

Projekcija filma i razgovor s režiserom realiziraju se u sklopu projekta "Grad::Film: kako nastaje zajednica?" Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) uz podršku Ureda za kulturu Grada Zagreba. Rad UIII-a institucionalno podržava Zaklada Kultura nova.

Ulaz je slobodan, uz obaveznu predbilježbu na info@urania.hr. Posjetitelji su dužni e-mailom javiti svoje ime i prezime, kontakt broj telefona/mobitela te podatke pratnje ukoliko ju imaju. U subject e-maila molimo upišite naziv filma: "JA SAM GENTRIFIKACIJA - ispovijesti podlaca"

(Stupanjem na snagu novih epidemioloških mjera od 21.11. Urania - prostor kreacije ograničena je na maksimalnih 25 sjedećih mjesta.)

 

Utorak, 2. 2. 2021.

Kreativni umovi: Ivan Rupnik | MOD X - platforma za upravljanje i razmjenu znanja

Četvrtak, 11.2. | 17:30 sati

MOD X je platforma za upravljanje i razmjenu znanja koja podržava strukturne promjene u građevinskoj industriji koja se prebacuje na više industrijalizirana i izvannamjenska sredstva i metode.