RAZGOVOR

Fierce Women Award 2022. - strašne žene koje su svojim djelovanjem obilježile 2022.

4.5.2022. | 18 sati

Treću godinu zaredom portal Voxfeminae.net i društveno poduzeće Fierce Women za cilj imaju pronaći i javno ukazati na žene koje su svojim stvaralaštvom, djelovanjem i postignućima obilježile tekuću godinu. Od više od 80 nominiranih borkinja i heroina našeg doba, u srijedu, 4. svibnja, javnosti će biti predstavljeno pet strašnih žena koje su dale značajan doprinos u borbi za rodnu ravnopravnost, pravednost i socijalnu pravdu u Hrvatskoj tijekom 2022. 

Ukazivanjem i isticanjem neizbrisivog doprinosa konkretnih pojedinki širi se u javnosti svijest o važnosti aktivnog djelovanja u različitim sferama i zajednicama, kao i posljedično širenje prostora solidarnosti i pravednosti. Tako potičemo proaktivno i odgovorno promišljanje i djelovanje koje provocira lančane promjene u različitim sferama i sredinama. 

U 2021. godini nagrade Fierce Woman osvojile su pravnica Antonija Petričušić, novinarka Maja Sever, spisateljica Monika Herceg, odvjetnica Zrinka Bojanić i tim Zagrebačkog psihološkog društva; u 2020. strašnim ženama proglašene su: redateljica Dana Budisavljević, dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić, članica HGSS-a i instruktorica planinarenja Tatjana Bračanov, redateljica Nora Krstulović te tim Ženske sobe predvođen koordinatoricom Majom Mamulom.

Dodjela nagrada za strašne žene godine nastavak je dugogodišnjih aktivnosti udruge K-zona, koja kroz portal Voxfeminae.net, Vox Feminae Festival te društvenu igru ‘Fierce Women’ već više od desetljeća radi na istraživanju, bilježenju i širenju znanja o postignućima žena u područjima kulture, politike, ljudskih prava, umjetnosti, znanosti i feminizma. Na adrese udruge i uredništva portala krajem prošle godine pristigle prijave za preko 80 iznimnih pojedinki i organizacija koje su dale značajan doprinos borbi za rodnu ravnopravnost i socijalnu pravdu u Hrvatskoj. Prijedloge građanki i građana evaluirao je žiri udruge K-zona.

Spomenuti događaj ujedno obilježava početak šesnaestog izdanja Vox Feminae Festivala, koji će kroz svibanj prezentirati niz kulturno-umjetničkih i društvenih događaja kojima se promišlja i zagovara rodna ravnopravnost i društvena pravednost.