RAZGOVOR

Načini suzbijanja homofobije, bifobije i transfobije u obrazovanju te zaštita LGBTIQ+ mladih

16.3.2023. | 17:30 sati

Udruge Dugine obitelji i Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" pozivaju vas na okrugli stol na temu „Načini suzbijanja homofobije, bifobije i transfobije u obrazovanju te zaštita LGBTIQ+ mladih“ koji će se održati u četvrtak, 16. ožujka s početkom u 17:30 sati u prostoru "Urania", Trg E. Kvaternika 3/3.

Cilj okruglog stola je osvještavanje javnosti, institucija vlasti i obrazovnih ustanova o problematici homo/bi/transfobije u obrazovanju te potrebi unaprjeđenja nacionalnih programa i politika u ovom području.

Na okruglom stolu bit će ukratko predstavljeni rezultati provedenih aktivnosti i istraživanja u sklopu projekta "Podržimo uključivo obrazovanje – gradimo sigurnu budućnost" kojeg su provele udruge organizatorice okruglog stola; istraživanje o potrebama mladih LGBTI osoba u Hrvatskoj i analiza udžbenika, kurikuluma i međunarodnih dokumenata, te preporuke za državnu i lokalnu vlast te obrazovne ustanove. Dotaknut ćemo se i istraživanja o političkoj pismenosti mladih, točnije dijela u kojem mladi iskazuju svoje stavove i mišljenja prema LGBTIQ osobama.

Nakon navedenih predstavljanja istraživanja, razgovarat ćemo o temi suzbijanja homofobije, bifobije i transfobije u obrazovanju te zaštite LGBTIQ+ mladih s predstavnicima/ama institucija vlasti i javnog sektora u području obrazovanja, predstavnicima/icama akademske i stručne zajednice, organizacijama civilnog društva koje djeluju u području zaštite ljudskih prava te zainteresiranim građanima/kama.

Teme i sudionici okruglog stola:

• dr. sc. Marina Štambuk: istraživanje o potrebama mladih LGBTI osoba u Hrvatskoj
• Amir Hodžić: analiza udžbenika, kurikuluma i međunarodnih dokumenata
• dr. sc. Nikola Baketa, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu: istraživanje političke pismenosti mladih i njihovi stavovi prema LGBTIQ+ osobama
• Luka Juroš, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba
• Marija Roth Jelisavčić, školska psihologinja u zagrebačkoj X. gimnaziji „Ivan Supek“
• predstavnik/ica Ministarstva znanosti i obrazovanja (TBC)
• predstavnik/ica Agencije za odgoj i obrazovanje (TBC)

Moderator okruglog stola je Daniel Martinović, predsjednik i koordinator udruge Dugine obitelji.
________________________________

Okrugli stol dio je projekta „Podržimo uključivo obrazovanje - gradimo sigurnu budućnost“ kojeg provode Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ i partnerice Dugine obitelji i Norsensus Mediaforum (Norveška), u razdoblju od 1.1.2021. do 30.4.2023. godine. Projekt je podržan sa 129.600,00 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.