FILM

NOVA LICA HRVATSKOG FILMA

9.5.2023. | 17 sati

Obilježavanje Dana Europe i centralnog događanja 15 godina uspjeha: MEDIA & Hrvatska

Već 15 godina traje filmska ljubavna priča Potprograma MEDIA, Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA Hrvatske i hrvatskih kreativaca, filmskih i televizijskih profesionalaca te autora videoigara.

Time je Hrvatska započela svoj put uspjeha.

DAN EUROPE

Svake se godine 9. svibnja slavi Dan Europe ‒ obljetnica je to povijesne Schumanove deklaracije iz 1950. godine, ali i prvog službenog koraka u stvaranju Europske unije. Diljem Europe održavaju se brojna događanja koja u fokus stavljaju sadržaje što veličaju mnogostrukost i raznovrsnost Starog kontinenta, upoznajući tako javnost s radom svih relevantnih europskih institucija i organizacija kojima je cilj promidžba europskih vrijednosti.

Na samom početku događanja ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek obratila se uzvanicima i gostima s riječima: „Čestitam svima Dan Europe i drago mi je da u ovoj godini kada obilježavamo deset godina članstva u EU, obilježavamo i 15 godina Potprograma MEDIA. (…) Nama svima je ovo prilično emotivno, vidjeti da je prošlo petnaest godina, da je zahvaljujući svima vama prošlo petnaest uspješnih godina! Puna vrijednost našeg sudjelovanja u Potprogramu MEDIA vidi se po svima vama, po vašim uspješnim projektima i produkcijama… Svima onima koji su kroz petnaest godina Potprograma MEDIA nalazili nove partnere i stvarali novi sadržaj. U tom smislu, svima koji su se danas okupili, i svima onima koji su sudjelovali svojim projektima u Potprogramu MEDIA, iskreno – čestitam!"

Nakon ministrice kulture i meidja, dr. sc. Nine Obuljen Koržinek pozdravni govor održao je  voditelj Predstavništva Europske komisije, voditelj g. Ognian Zlatev, iz kojeg izdvajamo: „Ovo što je Hrvatska ostvarila u deset godina članstva EU niti jedna druga članica nije ostvarila. Posebno kada govorim o tzv. novim članicama. Kultura je jedan od sektora koji podržava našu raznolikost i zato institucije i Europska komisija s ponosom šire financijsku podršku, kao i druge vidove podrške, na različite projekte. Čestitam svima na uspjehu!“

„2008. Hrvatska se mogla prijavljivati na neke od pretpristupnih fondova, ali MEDIA je bila prvi fond na kojem smo bili ravnopravni gdje smo osjećali da smo dio te europske obitelji. Fond nam je omogućio da ravnopravno sudjelujemo i postajemo partner našim europskim kolegama te smo u ovih petnaest godina izrasli u pouzdane partnere i da učeći druge prenosimo znanje dalje, s osobe na osobu, s producenta na producenta. Tako smo zapravo sve uspješniji i to nam omogućuje uspješne godine. Hvala vam svima, mi smo tu radi vas, a Martini želim uspješnih još petnaest godina!“ – u pozdravnom govoru izjavila je ispred Hrvatskog audiovizualnog centra, Maja Vukić, pomoćnica ravnatelja Christophera Petera Marcicha.

Martina Petrović, voditeljica Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA Hrvatske obratila se nazočnima i istaknula impresivne brojke koje je Ured MEDIA Hrvatske do sada ostvario: „15 uspješnih godina je zaista proteklo u trenu – i nije jednostavno sažeti 15 godina u par rečenica. Iza povučenih 11,5 milijuna eura krije se razvoj 77 hrvatskih filmova i TV serija, 3 kratka filma, 4 videoigre i proizvodnja 2 TV serije. Također, na Medijinom popisu našlo se do sada 6 hrvatskim filmskih festivala, 10 distributera koji kontinuirano osiguravaju prikazivanje europskog filma, odnosno 160 organizacija sudjelovalo je u 544 projekta.“

„Iza svih tih brojki i organizacija nalaze se osobe, ljudi koji su zajedno s MEDIA deskom RH doprinijeli da je danas Hrvatska „mala zemlja velikog uspjeha“. S određenom dozom nostalgije prisjećamo se tih početaka, našeg dragog prvog ravnatelja Alberta Kapovića čijeg sina Paola pozdravljam u publici, koji je uz podršku tadašnjeg ministra kulture Bože Biškupića i današnje ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, okupio svoj mali 'dream team' na čelu s našom dragom Jadrankom Hrgom, Sanjom Ravlić – kasnije se pridružuju Ivana Ivišić i Vanja Sremac…, u tim nekim kraćim razdobljima vođenja HAVC-a između g. Sviličića i g. Rafaelića, pojavljuje se i „HAVC pokretač“ g. Hrvoje Hribar te danas u svom drugom mandatu na mjestu ravnatelja nalazi se g. Chris Marcich.“ – istaknula je Martina Petrović.

U fokusu centralnog događanja su nedavne hrvatske filmske uspješnice te su u razgovoru nakon pozdravnih govora sudjelovali producentica Rea Rajčić (Eclectica) te redateljica i scenaristica Judita Gamulin predstavljajući debitantski igrani film 'Ostavi vrata otvorena', producentica, redateljica i scenaristica Karla Lulić (Dobar film) te glumica Judita Franković Brdar predstavljajući debitantski igrani film „Ogledalo za slavuja“ redatelj i scenarist Petar Orešković predstavljajući svoj debitantski igrani film za djecu „Mladi Tesla i kradljivci ideja“ te dokumentarni film „Mjerenje neba“. Razgovor je moderirala Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske.

Nakon razgovara organizirano je prikazivanje kratkometražnih filmova autorica i autora.

Mnogobrojna publika, a koju su činili predstavnici Ministarstva kulture i medija, Predstavništva Europske komisije, Hrvatskog audiovizualnog centra, profesionalci iz svijeta filma, televizije, novinari, studenti te opća zainteresirana javnost, pogledali su filmove:

Cvijeće ( 18 i 30'), Judita Gamulin: https://vimeo.com/145507084

Dvije obitelji u posjetu su očevima koji dijele bolničku sobu. Jedna obitelj svađa se oko trivijalnih problema, a druga obitelj ima potpuno drugačiju perspektivu.

U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga (20'), Karla Lulić: https://youtu.be/pPso_V7XTA0

U selu kršćanskih fanatika svećenik Petar predan je svome pozivu. Jedne nedjelje nakon mise Petar poželi sladoled. Međutim, tome se protive slastičar i stanovnici sela, koji žele očuvati krepost svoga svećenika. On će pak učiniti sve za taj jednostavan užitak.

Ustaj Miro, brzo, brzo! ( 20'), Petar Orešković: https://youtu.be/BV1EQcpOGXY

Film pripovijeda o ispraznosti života glavnog lika – mladog poslovnog čovjeka čiji se život sastoji od ponavljanja svakodnevne dosadne rutine. Uz previše posla i trke za uspjehom i nametnutim standardima, Miro shvaća da je potpuno osamljen. U njemu se budi svijest o tome da nije sretan i on tone u maštanja, te odlučuje promijeniti svoj život.

Posjetitelje događanja, publiku filmova čekala je i tombola s bogatim nagradama za koju je nagrade osigurao DKE – Ured MEDIA Hrvatske u suradnji s prijateljima te druženje uz rođendansku tortu!

U uvodnim pozdravnim riječima obratila se Ministrica kulture i medija, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, predstavnik Predstavništva Europske komisije, voditelj g. Ognian Zlatev te ispred Hrvatskog audiovizualnog centra, Maja Vukić, pomoćnica ravnatelja Christophera Petera Marcicha.

Obilježavanje Dana Europe i centralnog događanja ’15 godina: MEDIA & Hrvatska' održalo se u zagrebačkoj Uraniji – prostoru kreacije.

Za više informacija zapratite Facebook stranicu @CEDCroatiaMEDIA ili posjetite www.mediadesk.hr .

Fotografije: Nina Đurđević

Srijeda, 2. 3. 2022.

Nemirni

8.3.2022. | 20 sati

Nemirni, novi film belgijskog redatelja Joachima Lafossea bit će pretpremijerno prikazan u sklopu ZFF-ovog programa u Uraniji na Kvaternikovom trgu. Projekcija filma održat će se u utorak, 8. ožujka u 20 sati uz uvodni razgovor i gostovanje slikara Zlatana Vehabovića.

Četvrtak, 15. 7. 2021.

Kolaži o laži | Predstavljanje dokumentarnog serijala

14.7.2021. | 19 sati

Dokumentarni serijal KOLAŽI O LAŽI u režiji autorskog dvojca Judite Gamulin i Nebojše Slijepčevića predstavljen je 14.7.2021. u Uraniji – prostoru kreacije.