FILM

Čovjek koji je prodao svoju kožu

2.12.2021. | 20 sati

Krajem studenoga na repertoare odabranih hrvatskih kina stiže provokativna satira Čovjek koji je prodao svoju kožu, tuniske redateljice Kaouther Ben Hanije, nedavno prikazana u glavnom programu 19. Zagreb Film Festivala.

Ljubavna drama s političkom oštricom, koju zbog kritike Zapada i svijeta elitne umjetnosti uspoređuju s Kvadratom Rubena Östlunda, prvi je tuniski film nominiran za Oscara. Na popisu pet finalista za najbolji film na stranom jeziku 2021. godine našao se uz bok filmu Quo Vadis, Aida Jasmile Žbanić i Oscarom nagrađenom Još jedna runda Thomasa Vinterberga.

Čovjek koji je prodao svoju kožu prati mladog Sirijca Sama Alija, koji spletom okolnosti završava kao eksponat u europskim muzejima. U očajničkoj potrazi za novcem i papirima koji će mu omogućiti da se domogne Europe i spasi voljenu ženu od prisilnog braka, Sam prihvaća faustovsku ponudu glasovitog umjetnika Jeffreyja Godefroia koji njegova leđa želi pretvoriti u umjetničko djelo. Misleći da zauzvrat dobiva slobodu, Sam prodaje prava na vlastitu kožu.

Mistični Godefroi (Koen De Bouw) predstavlja se kao suvremeni Mefistofeles koji trguje značenjima, no, za razliku od slavnog nezadovoljnika iz europske literature, mladi Sirijac nije spreman baš sve napraviti za novac. Sve nijanse njegova karaktera, koji odlikuju buntovan duh, pronicljivost i upornost, na velikom platnu maestralno utjelovljuje sirijski glumac Yahya Mahayni, koji je za tu ulogu ovjenčan nagradom sekcije Horizonti na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Filmska priča inspirirana je stvarnim događajem – kontroverznim slučajem belgijskog konceptualnog umjetnika Wima Delvoyea koji je 2008. tetovirao leđa dotad anonimnog muškarca Tima Steinera i prodao ga njemačkom kolekcionaru kao umjetničko djelo za višemilijunski iznos. Umjetnik Wim Delvoye pojavljuje se u filmu kao epizodist, a u ulozi beskrupulozne agentice umjetnina Soraye gledamo slavnu Monicu Bellucci.

Film se prikazuje u Uraniji - prostoru kreacije u četvrtak, 2. prosinca, i subotu, 11. prosinca i u ostalim kinima diljem Hrvatske. Distributer je Zagreb Film Festival.

Ulaznice su dostupne u online prodaji na sljedećim poveznicama:

02.12.: https://kupiulaznicu.zff.hr/projekcija/38330

11.12.: https://kupiulaznicu.zff.hr/projekcija/38331

Ulazak na projekcije bit će moguć s valjanom EU digitalnom COVID potvrdom ili važećim negativnim testom (PCR do 72 sata, brzi antigenski do 48 sati).

Srijeda, 2. 3. 2022.

Nemirni

8.3.2022. | 20 sati

Nemirni, novi film belgijskog redatelja Joachima Lafossea bit će pretpremijerno prikazan u sklopu ZFF-ovog programa u Uraniji na Kvaternikovom trgu. Projekcija filma održat će se u utorak, 8. ožujka u 20 sati uz uvodni razgovor i gostovanje slikara Zlatana Vehabovića.

Četvrtak, 15. 7. 2021.

Kolaži o laži | Predstavljanje dokumentarnog serijala

14.7.2021. | 19 sati

Dokumentarni serijal KOLAŽI O LAŽI u režiji autorskog dvojca Judite Gamulin i Nebojše Slijepčevića predstavljen je 14.7.2021. u Uraniji – prostoru kreacije.