FILM

DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival

25. - 29.10.2022.

25. listopada u Uraniji - prostoru kreacije počinje DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival, a do 29. listopada imate priliku pogledati čak devet ekskluzivnih i premijernih projekcija filmova na temu dizajna, arhitekture, zanata, umjetnika i umjetnosti.  DA2 Festival ujedno je i platforma koja objedinjuje umjetničke svjetove i stvara zajednički prostor kreativnog djelovanja.

Devet odabranih naslova odvest će nas na putovanje od Australije i Amerike, Francuske, Italije do Skandinavije. Imamo priliku vidjeti intrigantan dokumentarac  „Majstorica boje i oblika“ o nesvakidašnjem životu čuvene finske dizajnerice Maije Isole, s Mary Quant, Britankom, prošetat ćemo svjetskim modnim pistama te vidjeti kako je dizajnirala mini aute, mini suknje i koje su poveznice među njima. Nadahnut će nas vizionari poput velikog književnika Davida Grossmana ili dizajnera i arhitekta Arnea Jacobsena, a približit ćemo se životnoj filozofiji Richarda Leplastriera jednog od najpoznatijih svjetskih arhitekata.  Očekuje nas i iznenađujuć dokumentarac o Leonardu da Vinciju, koji preispituje autentičnost njegovog djela i beskrupuloznost tržišta umjetnina, a pravu dokumentarističku napetost, uz malo političke intrige, osjetit ćete u dinamičnom filmu o gradnji pariške opere Bastille. Viziju budućnosti i važnosti djelovanja arhitekata u svijetu podijelit će s nama  Antonijo Citterio i Patricia Viel, iz jednog od najpoznatijih milanskih arhitektonskih studija u filmu “Važno je zvati se arhitektom”. Posebno značenje ima film „Umijeće šutnje” o životu Marcela Marceaua, umjetnika mime koji bi vam možda sve napisano o ovim zaista posebnim dugometražnim ostvarenjima znao prenijeti bez riječi, u tišini, govorom tijela, gestama, izrazom lica.

Dugometražni dokumentarni filmovi u glavnom programu natječu se za nagradu ISKRA koju međunarodni  interdisciplinarni žiri dodjeljuje onom najinspirativnijem. Članovi žirija ovogodišnjeg izdanja DA2 Film Festivala su danska redateljica Lene Borch Hensen čiji je film “Jorn Utzon: čovjek i arhitekt” na prošlogodišnjem festivalskom izdanju nagrađen nagradom ISKRA za najinspirativniji film, arhitekt, kustos i kritičar arhitekture i dizajna Maroje Mduljaš i Ivan Marušić Klif koji na hrvatskoj sceni medijske umjetnosti djeluje kao jedan od istaknutih autora eksperimentalnog smjera.

Uz filmski program stručnjaci iz Hrvatske i svijeta gostuju u razgovorima “Šta DA?” u sklopu kojih se predstavljaju filmovi iz programa, upoznaju svjetski, regionalni i hrvatski kreativci i njihova djela. Kao i svake godine, na razgovorima će sudjelovati i mnogi uvaženi gosti, a ove nas godine očekuju arhitekt i zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet, svestrani glumac, pedagog i kazališni umjetnik Dražen Šivak, Nataša Mihaljčišin, samostalna umjetnica, modna dizajnerica, suosnivačica modnog studija” I-gle” u okviru kojeg je ostvarila velik broj različitih projekata vezanih uz modu i dizajn tekstila, arhitekti Ana Martina Bakić i  Andrija Rusan, povjesničarka umjetnosti Petra Vugrinec, urednica Vesna Blašković i Adi Arbel višestruko nagrađivana izraelska redateljica čiji film o Davidu Grossmanu je u ovogodišnjem programu festivala.

Razgovore “Šta DA?” možete pratiti i na facebook stranici festivala od 29.10.2022.: https://www.facebook.com/DA2FilmFestival .

Osam filmova s programa DA2 Film Festivala dostupno je i online diljem Hrvatske i to 26.10.2022. - 6.11.2022. na platformi www.ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Ulaznice za projekcije u Uraniji potražite na www.eventim.hr  i na ovlaštenim prodajnim mjestima Eventima, a ulaznice za online projekcije potražite na www.ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Više informacija o festivalu možete naći na www.da2filmfestival.com .

Srijeda, 2. 3. 2022.

Nemirni

8.3.2022. | 20 sati

Nemirni, novi film belgijskog redatelja Joachima Lafossea bit će pretpremijerno prikazan u sklopu ZFF-ovog programa u Uraniji na Kvaternikovom trgu. Projekcija filma održat će se u utorak, 8. ožujka u 20 sati uz uvodni razgovor i gostovanje slikara Zlatana Vehabovića.

Četvrtak, 15. 7. 2021.

Kolaži o laži | Predstavljanje dokumentarnog serijala

14.7.2021. | 19 sati

Dokumentarni serijal KOLAŽI O LAŽI u režiji autorskog dvojca Judite Gamulin i Nebojše Slijepčevića predstavljen je 14.7.2021. u Uraniji – prostoru kreacije.