RAZGOVOR

Održane CinEd edukacije za profesore i filmaše

11.&12., 14.&15.7.2023

Predavanja su polaznike uvela u participativnu pedagogiju Bacača sjenki koja se temelji na metodama za interaktivno i angažirano predavanje kroz igru, uz istovremeno produbljivanje poznavanje filmske povijesti. Prezentirana je CinEd kolekcija filmova kao i alati koje ona nudi. Polaznici su prošli kroz module o formalnoj i kreativnoj analizi filma. U sklopu radionice prikazani su i filmovi Najsretnija djevojka Radu Judea i Povratak u školu Jacquesa Roziera.

U programu je sudjelovalo ukupno 24 polaznika različitih profila, od profesora u srednjim školama do filmaša i edukatora u drugim umjetničkim udrugama.

Radionice su se održavale u Kinu Urania u Zagrebu 11. i 12. srpnja te u Hrvatskom kulturnom domu Sušak u Rijeci 14. i 15. srpnja.

CinEd uvodni program stručnog usavršavanja Bacača sjenki je program dodatnog filmskog obrazovanja za nastavnike, profesore i edukatore u formalnim i neformalnim sustavima, sadašnje i buduće, za sve koji žele s djecom i mladima raditi kroz film. Kroz predavanja i praktični rad s vrhunskim predavačima, filmskim profesionalcima i edukatorima, nastavnici imaju mogućnost nadopuniti i proširiti vlastito znanje o filmu. Više o CinEdu možete saznati ovdje

Na ovom ciklusu radionica predavali su: Boris Bakal (redatelj, glumac, edukator);  Marija Georgiev (filmska autorica i edukatorica); Bojana Burnać (redateljica, snimateljica i edukatorica); Uroš Živanović (scenarist, redatelj, stručnjak filmskog obrazovanja).

Bacači Sjenki, neprofitna organizacija iz Zagreba sa 20-godišnjim stvaralačkim, producentskim i umjetničkim stažem, poziva redatelje/redateljice, dramaturge/dramaturginje, glumice/glumce, montažerke/montažere, snimateljice/snimatelje, vizualne i novomedijske umjetnike/umjetnice te ostale filmske radnike/radnike i entuzijaste na besplatno stručno usavršavanje u vođenju radionica i programa medijskog i filmskog opismenjavanja. 

Edukacija se odvija u sklopu projekta CinEd 2.0

Projekt CinEd 2.0 je sufinanciran od strane Europske Unije - Kreativna Europa MEDIA, Hrvatskog audiovizualnog centra, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i grada Zagreba.