FILM

Cherry Pop Film Festival

2. - 4.6.2022.

Cherry Pop Film Festival, festival posvećen otvorenom istraživanju ljudske seksualnosti u svim njenim aspektima, održat će se prvi put od 2. do 4. lipnja u prostoru kreacije Urania u Zagrebu, kao i uonline izdanju.

Fraza “cherry pop” engleski je izraz za prva iskustva i svojevrsni “gubitak nevinosti”, a u ovom kontekstu upućuje na glavne ciljeve festivala; istraživanje, promicanje te destigmatizaciju ljudske seksualnosti kao i na stupanje mladih autora/ica u svijet filma. 

Internacionalni program donosi nam 22 kratkometražna filma iz 16 zemalja svijeta, u kojima autori/ce istražuju seksualnost i rodne identitete, kao i njihovu isprepletenost s društvenim normama, digitalnim svijetom i nasiljem.

“U vremenima kada se pravo na izbor i vlastito samoodređenje i dalje negiraju ili su pod konstantnim pritiscima važno je poticati otvoreni dijalog o različitim tipovima iskustava i identiteta, a upravo je seksualnost polje u kojem se ta pluralnost najbolje zrcali. Film je idealan medij za istraživanje tog intimnog i partikularnog, a istovremeno toliko univerzalnog ljudskog iskustva. Izabranim programom festival nastoji dati prostora čitavoj plejadi potreba i izričaja unutar sfere seksualnosti.” izjavio je Matej Beluhan, direktor festivala.

Studentski program omogućava najmlađim generacijama filmaša iz država regije da predstave svoja najnovija i najbolja kratkometražna ostvarenja. Iako program tematski nije određen, tema koja se najčešće pojavljuje u 20 studentskih filmova također je upravo ljubav.

O najboljim filmovima međunarodnog programa odlučivat će žiri u sastavu Lana Barić, Sonja Tarokić i Boris Bakal dok nagrade studentskog programa dodjeljuje žiri u sastavu Tajana Bakota, Dina Pokrajac i Dalija Dozet.

U fokusu popratnog programa Cherry Picking bit će japanska kinematografija, odnosno filmovi Kenjija Mizoguchija, kao i The Pleasure of Rope dokumentarni film osvajača BAFTA filmske nagrade Boba Bentleyja o japanskoj praksi “kinbaku”, koja se smatra pretečom BDSM kulture. Također, u centru MaMa održat će se i dva predavanja, od kojih će jedno biti posvećeno Mizoguchijevom opusu (predavačica Tanja Vrvilo), a drugo preobrazbama rodnih uloga u Hollywoodu (predavač Krešimir Košutić). Naposljetku, u prostoru kreacije Uranija održat će se i masterclass o umrežavanju u filmskoj industriji koji služi za usavršavanje i neformalnu edukaciju kako filmskih profesionalaca tako i onih koji će to tek postati (predavačica Sanja Drakulić).

Cjelokupan program i detaljan raspored dostupan je na službenoj stranici festivala, a za više informacija popratite Facebook i Instagram profil festivala.

Program će imati podnaslove isključivo na engleskom jeziku.

Cherry Pop Film Festival organiziraju Akademski filmski klub i FPS Media, festival se održava se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Michelangelo Labsa, a ulaz na sav program je besplatan za sve posjetitelje dok je za online izdanje potrebno kupiti pretplatu na cijeli program.

Natjecateljski filmski programi (internacionalni i studentski) bit će dostupni i online, na www.vimeo.com/ondemand/cherrypopfilmfestival.

 

Srijeda, 2. 3. 2022.

Nemirni

8.3.2022. | 20 sati

Nemirni, novi film belgijskog redatelja Joachima Lafossea bit će pretpremijerno prikazan u sklopu ZFF-ovog programa u Uraniji na Kvaternikovom trgu. Projekcija filma održat će se u utorak, 8. ožujka u 20 sati uz uvodni razgovor i gostovanje slikara Zlatana Vehabovića.

Četvrtak, 15. 7. 2021.

Kolaži o laži | Predstavljanje dokumentarnog serijala

14.7.2021. | 19 sati

Dokumentarni serijal KOLAŽI O LAŽI u režiji autorskog dvojca Judite Gamulin i Nebojše Slijepčevića predstavljen je 14.7.2021. u Uraniji – prostoru kreacije.